του Βασίλ Σοφοκλή Τόλε*
Ο θάνατος του δεξιοτέχνη του ηπειρώτικου κλαρίνου Πέτρο Λούκα Χαλκιά με ώθησε να παρουσιάσω μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια των ελληνοαλβανικών σχέσεων, όπως αυτή αντανακλάται μέσα από τη ζωή του Πέτρο Λουκά. Στην αυτοβιογραφία του, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
… Μετά τον γάμο, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, γύρισα ξανά στην Αθήνα. Έβγαλα κι άλλα τραγούδια και έγινε πολύς ντόρος. Ύστερα έλαβα ένα γράμμα από την Αμερική, πρόσκληση να πάω εκεί για να ηχογραφήσω έναν δίσκο μακράς διαρκείας.
Δώδεκα τραγούδια, έξι σε κάθε πλευρά. Μου προσέφεραν τα εισιτήρια και 1000 δολάρια – πολλά χρήματα τότε. Έτσι, πήγα στην Αμερική λίγο πριν το 1960 – πρόλαβα και συνάντησα και τον Κένεντυ!
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Ποιος κάλεσε στην Αμερική τον νεαρό τότε δεξιοτέχνη Πέτρο, γιο του μεγάλου κλαρινοπαίχτη Περικλή «Κλη» Χαλκιά, ανιψιό του τραγουδιστή, λαουτιέρη και νταουλιέρη με ντέφι Λάζαρου Χαρισιάδη, και αδελφό του βιολονίστα Αχιλλέα Χαλκιά; Ποια ήταν η δισκογραφική εταιρεία που θα προωθούσε τον Πέτρο Λούκα και τις ηχογραφήσεις του;
Η οικογένεια των μουσικών Χαλκιά εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη γύρω στο 1960, όπου ο πατέρας και ο θείος του παρέμειναν μόνιμα, ενώ ο Πέτρο Λούκας και ο αδελφός του Αχιλλέας έμειναν περίπου 20 χρόνια. Εκεί στην Αμερική, αυτός και η οικογένειά του ηχογράφησαν μουσική με τη δισκογραφική εταιρεία BALKAN MUSIC RECORDS, η οποία είχε ιδρυθεί και διευθυνόταν από τον μεγάλο Αλβανό μουσικό και πατριώτη Αϊντίν Ασλάν Λεσκοβικιώτη. Ο δίσκος LP που παρήχθη τη δεκαετία του 1960 από την Balkan Record Company σηματοδοτεί και την πρώτη διεθνή προώθηση του Πέτρο Λούκα ως δεξιοτέχνη και της ηπειρώτικης λαϊκής μουσικής που ερμήνευε ο ίδιος και η οικογένειά του.
Αλλά ποιος ήταν ο Αϊντίν Ασλάν Λεσκοβικιώτης;
Γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1895 στο Λεσκοβίκι, σε μια σπουδαία μουσική οικογένεια, γιος του Ασλάν Λεσκοβικιώτη – θεμελιωτή των παραδοσιακών «σαζιών» (=λαϊκών μουσικών κομπανιών) της νότιας Αλβανίας – και αδελφός του Σελίμ Λεσκοβικιώτη, μοναδικού δεξιοτέχνη των σαζιών της περιοχής, για τους οποίους έχω εκδώσει το βιβλίο «Τα Σάζια των Σελίμ, Χαφίζε και Αϊντίν Λεσκοβικιώτη» (2017). Τις πρώτες του σπουδές τις έκανε στο τουρκικό και ελληνικό σχολείο της γενέτειράς του, καθώς δεν υπήρχε αλβανικό σχολείο. Τα αλβανικά μαθήματα και τα πατριωτικά αισθήματα, όπως αναφέρει στις σημειώσεις του, τα έλαβε από τους γονείς του, οι οποίοι του μετέδωσαν την εθνική συνείδηση και την αγάπη για την αλβανική γλώσσα. Εντωμεταξύ, έλαβε μαθήματα και από τον Αλβανό πατριώτη Στέφανο Κ. Ποστενάνη.
Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, ο Αϊντίν Ασλάνι και η οικογένειά του εγκαταστάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, οι γονείς του τον γράφουν σε μουσικό σχολείο που πρόσφερε θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις. Ο Αϊντίν είχε ταλέντο, και οι γονείς του τον στήριξαν. Το 1915, σε ηλικία 20 ετών, φεύγει από την Τουρκία και πηγαίνει στο Βουκουρέστι, όπου υπήρχε μια μεγάλη, οργανωμένη και εθνικά δραστήρια αλβανική παροικία, σε συνεργασία με τις παροικίες Τουρκίας και Αιγύπτου. Εκεί συνέχισε τις μουσικές του σπουδές. Στις σημειώσεις του αναφέρει: … στο Βουκουρέστι δούλευα σε καμπαρέ για να εξοικονομήσω τα έξοδα και να ολοκληρώσω την πρακτική μου, την οποία τόσο χρειαζόμουν.
Οι Αλβανοί του Βουκουρεστίου τον στήριξαν, ιδιαίτερα η «Αδελφότητα της Κορυτσάς», ο Πέτσο Κόρτσα και ο Θεμιστοκλής Μποζιάνης. Όταν άκουσε ότι η Εθνική Μπάντα που είχε δημιουργήσει η οργάνωση «ΒΑΤΡΑ» («ΕΣΤΙΑ») στις ΗΠΑ, μαζί με εθελοντές εκπαιδευμένους στην Αμερική, θα κατευθυνόταν στην Αλβανία, ξεκίνησε και ο ίδιος και ενώθηκε μαζί της. Ο ίδιος περιγράφει:
«… το 1920, όταν η μπάντα ‘Βάτρα’ πήγε στην Αλβανία μαζί με τους εθελοντές, με το πάθος που είχα για το έθνος και τη γενέτειρά μου, πήγα στην Αλβανία, όπου αμέσως εντάχθηκα στην μπάντα ‘Βάτρα’, η οποία τότε ονομάστηκε Προεδρική Μπάντα.»
Ο Αϊντίν Ασλάνι παρέμεινε μέλος της μπάντας «Βάτρα» μέχρι το 1926, οπότε και ξεκίνησε το μακρύ του ταξίδι προς την Αμερική, όπου και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Εκεί συνέθεσε και τον ύμνο της ομοσπονδίας «Βάτρα» σε ποίηση του Ρέφο Τσαπάρι (1844–1944).
Για περισσότερα από 25 χρόνια στη Νέα Υόρκη, αφού άνοιξε ένα καφέ-εστιατόριο, κατάφερε να δημιουργήσει και να ενεργοποιήσει δικά του «σάζια» και την εμπορική του εταιρεία, με την οποία παρήγαγε και διέθετε μουσικούς δίσκους στα αλβανικά και σε άλλες βαλκανικές γλώσσες. Την εταιρεία του την είχε ονομάσει Balkan Phonograph Record Co. Είναι τεκμηριωμένο ότι ήταν δεξιοτέχνης σε πολλά όργανα, όπως: κλαρίνο, ούτι, λαούτο, λαούτα· ήταν ταυτόχρονα δάσκαλος και ανεξάρτητος παραγωγός. Σημαντική είναι και η συμβολή του στις μεταγραφές παραδοσιακών τραγουδιών και χορών, πολλούς από τους οποίους διέδωσε μέσα από τις εκδόσεις του. Είχε επίσης δικό του δισκάδικο με βαλκανική μουσική, πρώτα στην οδό 42 Rivington στο Lower East Side και αργότερα στην 27η οδό, ανάμεσα στην 7η και 8η λεωφόρο. Τα προϊόντα του έφεραν τις ενδείξεις “Mi-Re-Record Shqiptare” και “Balkan Phonograph Record Co”.
Δυστυχώς, ο Αϊντίν δεν άφησε απογόνους. Ήταν πολυοργανίστας που άφησε το αποτύπωμά του στη μουσική ζωή των μεταναστών από πολλές βαλκανικές χώρες, ανάμεσά τους και η οικογένεια Χαλκιά από τα Ιωάννινα, για την οποία κυκλοφόρησε δίσκο με 12 παραδοσιακά κομμάτια το 1960.
Στις συνοδευτικές φωτογραφίες βλέπουμε τον Αϊντίν Ασλάν Λεσκοβικιώτη με λαούτο, μαζί με τον δεξιοτέχνη Πέτρο Λούκα και τα μέλη της οικογένειάς του, καθώς και τον Ασλάν Λεσκοβικιώτη σε προωθητικό υλικό της Balkan Phonograph Records.
Ο Βασίλ Σοφοκλή Τόλε είναι μουσικολόγος, μουσικοσυνθέτης, συγγραφέας, αντιπρόεδρος της Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών.
Μετάφραση από την αλβανική: Α. Σ.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην αλβανική εφημερίδα "Telegrafi", 18 Ιουνίου 2024: